teamwaarden

Het ontdekken van teamwaarden voor betekenisvol en succesvol samenwerken

Hoe kun je de teamwaarden in je team ontdekken en inzetten? 5 stappen

De behoefte aan een veilige en oprechte onderlinge verbinding en samenwerking is in elk team aanwezig. Tegelijkertijd heb je te maken met collega’s met verschillende achtergronden en persoonlijkheden, andere interesses en meningen. Dat maakt samenwerken soms ingewikkeld. 

Wil je met je team een stevige basis voor een hechte en effectieve samenwerking ontwikkelen? Het ontdekken van jullie teamwaarden en deze inzetten in jullie dagelijkse praktijk, kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Wat leveren teamwaarden een team op?

Teamwaarden zijn belangrijk voor een betekenisvolle en succesvolle samenwerking. Zij vormen de basis voor een hecht en effectief team, voor een gedeelde visie en een gevoel van toegevoegde waarde in het werk. Teamleden die werken vanuit gedeelde waarden zullen meer onderlinge verbinding en vertrouwen ervaren, waardoor ze meer plezier en voldoening uit hun werk halen en bovendien effectiever en resultaatgerichter werken.

Wat zijn concreet teamwaarden?

In eerste instantie lijkt het begrip ‘teamwaarde’ misschien een vaag begrip. Als je het echter concreet maakt, dan worden teamleden vaak enthousiast. Als het goed is, herkennen ze zich in de teamwaarden en zijn ze bereid ernaar te handelen. Die gedeelde waarden zijn voor het team een kompas voor hoe ze met elkaar en anderen om willen gaan en hoe ze gezamenlijk willen werken om de teamdoelen te behalen.

                                   Lees ook:                                              

Drijfveren; 5 vragen om te ontdekken wat jou motiveert

                                                                                                 

Teamwaarden; waardevol om van ‘ik’ naar ‘wij’ te komen

Teamwaarden die ik vaak tegenkom, zijn bijvoorbeeld:
* Oprecht
* Respectvol
* Resultaatgerichtheid
* Ondersteuning
* Klantgerichtheid
* Samenwerken
* Balans
* Betrouwbaar
* Innovatie
* Mensen bij elkaar brengen
* Plezier
* Etc. etc.

Ieder team definieert zijn eigen set van teamwaarden en hecht er zijn eigen betekenis aan. Het is niet altijd gemakkelijk om een set van gedeelde waarden te ontdekken waar iedereen achter staat. Daarom geef ik je een stappenplan dat kan helpen.

Een stappenplan om jullie teamwaarden te ontdekken en in te zetten in de praktijk

Stap 1.

Creëer een open en veilige sfeer waarin teamleden zich vrij voelen hun mening, ideeën en wensen te delen. Moedig hen aan te vertellen wat zij belangrijk vinden in de onderlinge samenwerking om gezamenlijk de teamdoelen behalen. Zorg ervoor dat iedereen zich in deze fase gehoord, gewaardeerd en gerespecteerd voelt.

                                   Lees ook:                                              

Constructief samenwerken met verschillende karakters

                                                                                                 

Stap 2.

Ga als collega’s met elkaar in gesprek over de waarden die jullie belangrijk vinden. Je kunt vragen stellen als:
“Wat is het belangrijkste wat jullie willen bereiken met het team?”
“Stel je gaat op een andere afdeling werken, welke waarde ga je het meeste missen en wil je absoluut terugvinden in je nieuwe team?”
“Wat is jullie toegevoegde waarde met het team?”

Teamwaarden ontdek je met elkaar

Stap 3.

Maak een koppeling tussen wat belangrijk is voor de individuele teamleden naar de gedeelde waarden van het team. In hoeverre zijn er al gemeenschappelijke inzichten, patronen en thema’s te ontdekken in de gesprekken die collega’s binnen het team met elkaar voeren? Voorbeelden zijn: “We willen er voor de klant zijn.” Of “we willen zorgen dat de processen en rolverdeling duidelijk zijn.”

Identificeer vervolgens de waarden die door meerdere teamleden genoemd worden en die de missie en doelstellingen van het team kunnen dragen.

                                   Lees ook:                                              

7 kenmerken van een effectief team

                                                                                                 

Stap 4.

Benoem samen een set van teamwaarden. Elk teamlid kan zich in deze waarden herkennen en voelt zich geïnspireerd en verantwoordelijk om ze in de praktijk te brengen. Meestal bestaat een set uit vier tot zes gedeelde waarden.

Deze set van teamwaarden weerspiegelt de basis van betekenisvol en succesvol samenwerken in het team.

Gedeelde waarden omzetten in concrete acties

Stap 5.

Teamwaarden hebben pas impact in het team als ze vertaald worden naar concrete acties.

Hoe zou een buitenstaander zien dat jullie je gedragen naar jullie gedeelde waarden? Stel dat jullie de waarde ‘betrouwbaar’ belangrijk vinden, dan zou iemand bijvoorbeeld kunnen zien dat alle teamleden zich aan afspraken houden.

Ga daarom met elkaar in gesprek over hoe jullie waardegericht willen handelen in jullie gedrag, in jullie acties en bij het nemen van besluiten.

Tot slot;

Alleen al het proces van het ontdekken van de gemeenschappelijke waarden in een team is een proces dat teamleden vaak heel prettig en waardevol vinden. Heb je bovendien een set van teamwaarden met elkaar afgesproken en gaat het team er ook naar handelen, dan leidt dat tot een betekenisvolle en succesvolle samenwerking.

Denk je dat iemand anders inspiratie uit deze column kan halen? Dan zou ik het fijn vinden als je de link doorstuurt.

Contact teambegeleiding / teamdag

Wil je ook graag ontdekken welke waarden het team belangrijk vinden voor een betekenisvolle en effectieve samenwerking? Ik nodig je van harte uit contact met me op te nemen.

 


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Effectief samenwerken, Leidinggeven en leiderschap, Teamontwikkeling, Werkplezier en werksfeer en getagd met , , , , .