lef in je werk, koers uitzetten, plezier in je werk, succes in je werk

7 suggesties voor meer lef in je werk voor meer plezier en succes

In beweging komen en koers uitzetten voor meer plezier en succes in je werk

Kom je ook wel eens situaties in je werk tegen die je spannend vindt? Zo spannend dat je ze voor je uit schuift en er als een berg tegenop ziet. Bijvoorbeeld feedback geven aan een collega, klant of medewerker, een presentatie geven aan de directie, initiatief nemen voor een nieuw project of nieuwe ontwikkelingen doorvoeren in je organisatie?

Gedachten die je ervan weerhouden om in actie te komen

Deze situaties vragen om lef om in actie te komen!
En dat is soms lastig als er een gevoel van angst om de hoek komt kijken in de vorm van allerlei gedachten, zoals:

  • Dat kan ik nooit.
  • Dat mag vast niet.
  • Ik heb het even geprobeerd, maar het is niet gelukt.
  • Dat past niet bij mij.
  • Dadelijk wordt de ander boos en is de sfeer verziekt.
  • Dat is moeilijk hoor.
  • Ik weet niet waar ik moet beginnen.
  • Ik begin morgen wel.

Dit zijn gedachten die je ervan kunnen weerhouden om in actie te komen om de dingen te doen die belangrijk voor je zijn.

Herkenbaar?

In beweging komen en koers uitzetten

Wil je dingen voor jezelf of voor je omgeving in beweging zetten en veranderen, dan is het belangrijk je eigen keuzes te maken en zelf beslissingen te nemen en vervolgens te durven doen.

Daarom 7 suggesties voor het ontwikkelen van meer lef in je werk voor meer plezier en succes.

1. Koers uitzetten
Om in beweging te komen, is het nodig te weten wat je wilt bereiken. Begin daarom met na te denken over wat je doel is. Vervolgens kun je je koers uitzetten en besluiten hoe je je doel wilt bereiken. Hiermee sta je zelf aan het stuur van je eigen leven. Je neemt namelijk je eigen beslissingen, je maakt je eigen keuzes en laat veel minder aan het lot over.

2. Oefening baart kunst
Dat niet gelijk het kwartje valt of het in één keer lukt, wil niet zeggen dat je het niet kan. Soms is  het nodig langer te oefenen. Niet alles hoeft makkelijk te gaan. Heb geduld met jezelf, blijf je koers volgen en ga door met oefenen.

3. Realistische verwachtingen
Denk je van jezelf dat je gelijk een perfecte presentatie moet neerzetten of in je nieuwe baan gelijk  de beste moet zijn, dan stel je hele hoge eisen aan jezelf. Je vergroot het risico op teleurstelling en het gevoel van falen, waardoor je angst groter wordt dan je lef.

Niet alles hoeft in één keer en direct bereikt te worden. Zorg daarom voor realistische verwachtingen en deel je doel op in kleine stappen. Dat is effectiever en voelt ook prettiger en meer ontspannen. Je zult makkelijker uit je comfortzone stappen en je lef zal groeien.

4. Waardeer jezelf
Ieder mens heeft kwaliteiten en talenten en heeft minder sterke kanten. Het ontdekken en bewust in leren zetten van je kwaliteiten, helpen je je zelfvertrouwen te laten groeien, waardoor je meer lef ontwikkelt.

Accepteer ook van jezelf dat  je niet alles kan of weet. Wat je aan kennis en vaardigheden ontbreekt, kun je leren. En door jezelf hierin te ontwikkelen, zet je jezelf in beweging. Je lef zal groeien.

5. Geef jezelf toestemming

Soms hoor ik mensen zeggen dat iets niet hoort of iets niet kan, omdat het niet mag. Maar is dat echt zo?
Mag je niet tegen je leidinggevende zeggen dat je het vervelend vindt, als hij continu keihard met deuren smijt? Moet je per se altijd klaar staan om de problemen van een vriendin aan te horen aan de telefoon?

Geef jezelf toestemming om na te denken over wat jij wilt, waarom het zo belangrijk voor je is en hoe je dit wilt bereiken. Hier bewust bij stil staan, kan de stap om in actie te komen een stuk makkelijker maken.

6. Het moment om te beginnen is nu

Stel niet uit tot morgen wat je vandaag doen kunt.
(Nederlands spreekwoord)

Er zijn altijd excuses om niet vandaag al te beginnen maar pas morgen/volgende week/volgende maand/volgend jaar. “Na mijn vakantie ga ik echt mijn grenzen beter aangeven.” “Over een paar weken wordt het op mijn werk rustiger, dan heb ik meer tijd om na te denken over hoe ik de directie ga overtuigen dat ik de juiste persoon ben voor de rol van projectleider.”

En voordat je het weet, is het te laat. De rol van projectleider is naar een ander gegaan en na je vakantie weet je niets meer van je voornemen en verval je in oud gedrag. Dat zijn gemiste kansen.

Begin daarom nu met in actie komen.

7. Ontspan en geniet
Ben je iemand die alleen maar bezig is om het doel te halen? En kijk je aan het einde van de dag naar wat je niet hebt gedaan?

Meer plezier en succes in je werk

Sta eens stil bij wat je die dag allemaal wel hebt gedaan en bereikt en geniet van al je kleine en grote successen die je behaald hebt. Ontspan tijdens je werk en heb er plezier in.

Ik hoop dat bovenstaande tips je op weg helpen meer lef te ontwikkelen. Lukt het niet of niet voldoende? Blijf niet alleen worstelen  met al je gedachten en heb het lef 😉 om hulp te vragen.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Kwaliteiten, sterke punten, Persoonlijke ontwikkeling, Zelfvertrouwen vergroten, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , .