verbindend en duidelijk communiceren zonder bot te zijn

Verbindend en duidelijk communiceren zonder bot te zijn; 12 tips

Voor prettige werkrelaties en meer invloed

Wist je dat veel onderlinge irritaties, misverstanden, confrontaties en conflicten tussen collega’s beginnen, omdat ze gedachteloos met elkaar omgaan? Geen aandacht schenken aan de toon waarop ze iets zeggen, met een half woord luisteren, alles er maar uitgooien wat ze denken, juist niets zeggen of te stellig zijn. En ineens is er (onuitgesproken) irritatie en frustratie.

Verbindend en duidelijk communiceren zonder bot te zijn voor betere werkrelaties

Verbindend en duidelijk communiceren zonder bot te zijn kan een uitdaging zijn, vooral als emoties gaan meespelen. Gevoelens van stress, ongeduld, frustratie, boosheid of irritatie beïnvloeden je toon flink negatief. Ook mensen die zich vooral richten op de inhoud van het gesprek zonder rekening te houden met de wensen, belangen en ideeën van anderen, kunnen behoorlijk bot overkomen.

—————————— Lees ook:  ———————————

Het belang van verbindend en duidelijk communiceren lees je hier

——————————————————————————

Mensen die in een gesprek vooral bezig zijn met hun eigen manier van werken, denken en voelen, verkleinen hun invloed. Ze zijn niet bezig met de (negatieve) impact van hun gedrag op anderen, maar alleen maar met hoe zij vinden dat de werkelijkheid er uit moet zien.

Af en toe bot zijn is menselijk

Iedereen communiceert wel eens geïrriteerd of ronduit boos. Dat is heel menselijk. We willen graag serieus genomen worden, we willen gehoord en gewaardeerd worden en oprechte aandacht ontvangen. En dat geldt ook voor die ander, ook je gesprekspartner wil diezelfde oprechte aandacht ontvangen.  Verbindend en duidelijk communiceren zonder bot te zijn levert je betere relaties op zowel in je werk als privéleven en je vergroot je invloed.

Verbindend en duidelijk communiceren zonder bot te zijn; 12 tips

Wil je verbindend en duidelijk communiceren zonder bot te zijn? Dan heb ik 12 tips voor je.

# 1. Eerst jezelf vertragen, dan versnellen

Mensen die bot overkomen, geven zich geen tijd om na te denken en vertellen hun verhaal heel stellig en met weinig woorden. Zij hebben de oplossing al gevonden en het is toch logisch dat het zo gaat gebeuren?

Haal daarom eerst eens adem en probeer je zelf te vertragen voor je gevoel. Denk niet alleen rustig na over wat je zegt, maar ook hoe je het zegt en op welk moment. Je boodschap blijft hetzelfde, maar je toon zal rustiger zijn. Mensen zullen luisteren naar de inhoud van je boodschap in plaats van zich ergeren aan de manier waarop je hen behandelt.

—————————— Lees ook:  ———————————

Regie over je emoties in je werk; 7 tips als collega’s en situaties je irriteren

——————————————————————————

# 2. Concentreer je volledig op het gesprek

Richt je met oprechte aandacht op de ander. Laat je niet afleiden. Pak niet je telefoon en denk niet aan andere zaken. Focus je volledig op het gesprek. Je gesprekspartner zal zich meer serieus genomen voelen.

# 3. Praat vanuit jezelf

Begin met een ‘ik-boodschap’ in plaats van te wijzen naar de ander. Bijvoorbeeld: “Ik merk dat ik moeite heb met de nieuwe planning,” klinkt toegankelijker dan: “Jij verandert altijd de planning.”

# 4. Luister actief

Laat zien dat je de ander begrijpt door te knikken, samen te vatten of door te vragen. Actief luisteren is de basis van goede communicatie. “Kun je uitleggen hoe/wat….?”

# 5. Spreek waardering uit

Dit zorgt voor een prettige sfeer waarin jouw boodschap beter wordt ontvangen. “Fijn dat je even langskomt om dit te bespreken.”

Verbindend en duidelijk communiceren zonder bot te zijn door vragen te stellen

# 6. Wees duidelijk en concreet

Gebruik heldere taal en wees specifiek. Vermijd vage uitspraken zoals: “Ik vind het niet zo handig.” Zeg liever: “Kun je voortaan de afspraak even bevestigen via mail?”

# 7. Stel vragen in plaats van te oordelen

Vraag naar de mening van de ander met open vragen zoals: “Hoe kijk jij hiernaar?” of “Wat lijkt jou een goede oplossing?” Zo geef je ruimte voor samenwerking.

—————————— Lees ook:  ———————————

Hoe kan ik tactvol communiceren: 14 praktische tips

——————————————————————————

# 8. Gebruik verbindende lichaamstaal

Non-verbale communicatie zegt veel. Zorg voor een open houding, maak oogcontact en glimlach waar passend. Praat rustig en gelijkmatig. Dit maakt je boodschap toegankelijker.

# 9. Vermijd woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’

Deze woorden kunnen snel te scherp overkomen. In plaats van: “Je komt altijd te laat,” kun je zeggen: “Ik merk dat je vaak later begint.”

# 10. Geef constructieve feedback

Richt je op het gedrag, niet op de persoon. Bijvoorbeeld: “Het valt me op dat de mails soms laat komen,” in plaats van: “Je reageert altijd zo traag.”

—————————— Lees ook:  ———————————

Constructief feedback geven, hoe doe je dat? 10 tips om lastige situaties bespreekbaar te maken  

——————————————————————————

# 11. Blijf respectvol ook als je een andere mening hebt

Toon begrip en blijf respectvol. Je kunt eerlijk zijn zonder hard te worden. Bijvoorbeeld: “Ik waardeer je inzet enorm, en ik denk dat we dit nog beter kunnen aanpakken door….”

—————————— Lees ook:  ———————————

Hoe onderling respect op de werkvloer goed is voor je welzijn en prestaties; 5 manieren  

——————————————————————————

# 12. Bied oplossingen aan

Soms lopen meningen uiteen of je wilt een grens aangeven. Bot zou zijn: “Dat ga ik niet doen.” Een alternatief aanbieden draagt bij aan verbindend en duidelijk communiceren zonder bot te zijn. Bijvoorbeeld: “Ik begrijp dat dit voor jou een belangrijk onderdeel van het project is. Zullen we samen even kijken hoe we dit oplossen?”

Tot slot; over verbindend en duidelijk communiceren zonder bot te zijn

Kom je ook regelmatig bot over? Zoek een tip uit en ga ermee oefenen. Ontdek het effect. Oefenen in nieuw gedrag is soms lastig, maar wel waardevol.

Veel plezier en succes!

Contact

Weet jij hoe je overkomt?

Of jouw manier van omgaan met je collega’s bijdraagt aan een goede relatie? Of wil je graag leren minder bot te communiceren?  Dan nodig ik je van harte uit contact met me op te nemen voor bijvoorbeeld een één op één traject in de vorm van coaching of voor het team in de vorm van een training

Denk je dat deze column voor iemand anders interessant of nuttig is? Dan zou ik het fijn vinden als je de link naar deze column doorstuurt.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei van jou en het team.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Assertiviteit - Grenzen stellen, Columns, Effectief communiceren, Effectief samenwerken, Leidinggeven en leiderschap, Overtuigen en invloed vergroten en getagd met , , , , , , , .