werkproblemen

Zo laat je werkproblemen op je werk na werktijd; 5 tips

Loslaten van je werkproblemen in je privéleven voor meer balans, rust en ontspanning

Heb je de neiging om na werktijd gewoon door te gaan met denken (of piekeren) over werkproblemen? Hoe je een probleem moet oplossen? Waarom die collega een vervelende opmerking over je maakte in het werkoverleg? Hoe groot je to do lijst is?

Malen over werkproblemen

Je stopt weliswaar met werken aan het einde van de dag, maar je gedachten over al die werkproblemen blijven ronddraaien in je hoofd. Je voelt je daardoor moe, geïrriteerd en overprikkeld. Hoewel je wel degelijke je volledige aandacht wilt geven aan je partner, je gezin, je vrienden of familie, ben je regelmatig geen prettig persoon voor je huisgenoten (of jezelf).
Herkenbaar?

Werkproblemen loslaten voor meer balans, rust en ontspanning

Vind je het lastig om je hoofd ‘uit’ te zetten en je te ontspannen? Je bent niet de enige.
Daarom vijf tips om je werkproblemen op je werk te laten en je volledige aandacht te geven aan je privéleven. Voor meer balans, rust en ontspanning.

#1. Stel grenzen

Heb je teveel werk op je bordje liggen? Dan wordt het tijd om bij je collega’s en leidinggevende aan te geven wat je wel en niet kunt doen en op welk termijn. Geef vriendelijk en duidelijk je grenzen aan en overleg wat de prioriteiten zijn.

Grenzen stellen op je werk en aan jezelf

Niet alleen leren grenzen te stellen op je werk is belangrijk. Ook grenzen stellen aan jezelf hoort hierbij. Zeker iemand die zich enorm betrokken voelt en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel heeft, hoor ik regelmatig vertellen dat het geen optie is om taken niet of later te doen. Met als gevolg dat ze werkproblemen (letterlijk en in hun hoofd) mee naar huis nemen en zich onrustig en gespannen voelen.

Werkproblemen op je werk laten

Juist dan is het tijd om kritisch te kijken naar je werk en naar hoe jij met je werk omgaat. Je kunt inventariseren hoeveel werk je doet, of jij al die taken moet doen, of het allemaal tegelijkertijd af moet en met welke meetlat je je werk doet.
 
Stevige keuzes maken over je werk geeft rust en werkproblemen zullen je gedachten minder gaan beheersen.

#2. Werk efficiënt en doelgericht

Wat zijn de doelen in je werk? En is dat ook waaraan je je tijd besteedt? Of laat je je continu afleiden door de waan van de dag en door allerlei verstoringen? Dat laatste levert veel onrust op en spanning omdat je je deadlines niet haalt.

Werkproblemen worden groter als je ze aandacht geeft

Het geeft voldoening en je wordt productiever als je vooral werkt aan die taken die belangrijk zijn voor je werkdoelen, je Meest Belangrijke Taken (MBT). En in plaats van dat je aandacht geeft aan alles wat je nog moet doen en niet af hebt gekregen, weet je dat je van toegevoegde waarde bent geweest. Dat maakt dat je met een gerust gevoel de (mentale) deur van je werk achter je dicht kan slaan.

#3. Reflecteer bewust op je werkdag

Mijn ervaring is dat de meeste mensen die ik spreek aan het einde van de dag kijken naar hun to do lijst en alleen zien wat ze nog niet gedaan hebben. Met als gevolg dat hun gevoel van stress groeit. Die spanning nemen ze mee naar hun privéleven. Gedachten over hun werkproblemen blijven rondmalen in hun hoofd.

Afsluiten van je werkdag om je werkproblemen op je werk te laten

Jaren geleden is er onderzoek gedaan naar de meest effectieve manier om productiever te worden. De conclusie was dat reflecteren op je werkdag de productiviteit aanzienlijk verhoogde. Er was bovendien nog een effect. De professionals die reflecteerden op hun werk met vragen als: Wat ging goed die dag? Wat heb ik bereikt? Waar ben ik dankbaar voor? Wat wil ik de volgende dag anders doen? haalden meer voldoening uit hun werk, stimuleerden hun ontwikkeling en gingen met een goed gevoel naar huis. Zo bleven werkproblemen op het werk.
 
En dat was ook wat uit het onderzoek van Adam Fraser kwam. Adam Fraser, een Australische onderzoeker, heeft in een Tedx Talk drie stappen aangeraden die helpen om werkproblemen op je werk te laten. Reflectie op je werkdag is stap nummer 1. De volgende twee stappen zijn zijn nummer twee en drie.

#4. Zorg voor een rustige overgangsritueel na je werk

Een vriendin van mij heeft een dynamische baan, waarin ze veel moet onderhandelen en waar de belangen hoog zijn. Ze werkt hard en veel en reist veel. Zij heeft me ooit verteld dat als ze naar huis gaat, ze ook echt thuis wil zijn en niet alsnog energie en aandacht aan haar werk en haar werkproblemen wil besteden.
 
Daarom zorgt ze altijd voor tijd voor haarzelf voordat ze contact maakt met haar gezin. Tijdens de reis naar huis vermijdt ze alles wat met werk te maken heeft. Ze leest geen mail en zet haar werktelefoon op stil. Ze luistert liever naar muziek die haar ontspant. Zodra ze thuis is, zet ze heel bewust eerst haar werktas weg, verkleedt zich in vrije tijdskleding en daarna zoekt ze pas haar gezinsleden op.
 
Dit overgangsritueel geeft haar de tijd om rust en afstand te nemen van haar werk en zich volledig te richten op haar gezinsleven.

#5. Hoe wil je thuis komen?

Herken je dit? Je hebt de hele dag hard gewerkt en aan het einde van je werkdag ben je moe en voelt je geïrriteerd en geprikkeld. Je komt thuis en je weet dat er nog van alles moet gebeuren voordat je kunt genieten van je rust. Als je de deur binnenstapt, krijgen je partner en kinderen te maken met een klagende en mopperende versie van jezelf. Een versie die je zelf helemaal niet leuk vindt en van baalt.

Hoe wil je binnenkomen?

Lang geleden heeft een coach mij de tip gegeven om, voordat je de voordeur van je werk binnenloopt, je je af te vragen hoe jij je die dag wilt opstellen. Wil je je zakelijk opstellen die dag? Zelfverzekerd? Wil je rust en overzicht voor jezelf creëren? Dit geeft jou de mogelijkheid om heel bewust te kiezen voor een houding die jou helpt om op een prettige en effectieve manier te werken.
 
Adam Fraser heeft ontdekt dat dat ook geldt voor thuiskomen. Voordat je thuiskomt, vraag je af hoe je wilt thuis komen. Wil je die geïrriteerde versie van jezelf zijn?  Zo niet, maak een bewuste keuze om je volledige aandacht aan je privéleven te geven, aan je gezin, je vrienden of hobby’s. Zoals hij zegt:
 
“They say there are two types of people in life.
Those who light up a room when they walk in
and those who light up a room when they walk out.”
~Adam Fraser~
 
Succes!
 
En vind je het lastig om te stoppen met malen over je werkproblemen? Denk eens aan coaching of een training voor je team. Je bent van harte uitgenodigd om contact met me op te nemen voor een vrijblijvend intakegesprek.
 

Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Assertiviteit - Grenzen stellen, Doelen halen en prioriteiten stellen, Persoonlijke ontwikkeling, Werkdruk en werkstress, Werkplezier en werksfeer, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , , , , , , , , , .